Кошик
365 відгуків
Ремонт триває? У нас є весь необхідний інструмент!ЗАМОВЛЯЙТЕ!

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена в найближчий робочий день.

+380 (66) 466-78-40
+380 (98) 550-81-01
ТОВ "СЛОБОДАІНСТРУМЕНТ"

Сталь для ножів

Сталь для ножів

Сталь для ножів різного призначення

Сталь є одним з найпоширеніших і затребуваних матеріалів для виготовлення ножів. Саме сталь визначає головні якісні характеристики клинка ножа. Сталь є сплавом вуглецю і заліза, в який додається ряд інгредієнтів, що змінюють властивості цього матеріалу. Також на властивості сталі впливає ступінь загартування і термообробки.

Сталь для ножів володіє наступними показниками якості:

  • твердість. Ця якість характеризує здатність металу піддаватися деформаціям під впливом зовнішніх сил;
  • міцність. Ця характеристика стали показує стійкість її до відколів і крошіння при використанні для складних робіт. Цей показник демонструє так само здатність стали даного сорту гнутися під впливом навантаження і не ламатися. Між твердістю і міцністю сталі існує зворотній взаємозв'язок. Сталь більш високої твердості менш міцна;
  • зносостійкість. Дана характеристика демонструє здатність стали даного сорту до стирання при стандартному використанні;
  • корозійна стійкість. Цей показник демонструє здатність стали переносити зовнішній вплив різних середовищ – води, кислоти, крові і т. д. Він показує, наскільки дана сталь не буде іржавіти під їх впливом. Високі показники даної характеристики ножа, як правило, досягаються за рахунок зниження характеристик інших властивостей ножа;
  • тривалість утримання заточування. Ця характеристика показує, наскільки довго гострота ножа буде радувати його власника без заточування.

Основною проблемою при розробці нових видів сталі, є пошуки оптимального співвідношення між міцністю і твердістю. Можна створити сталь з екстремально високими показниками твердості, але ніж з неї може розбитися при падінні об підлогу з середньої висоти. І навпаки, клинок може бути гнучким, міцним, але заточувати доведеться кожен день. Тому на питання про самої кращої стали для ножів немає однозначної відповіді. Вибір стали безпосередньо залежить від призначення даного ножа. Саме мета його використання, є головним критерієм для вибору виду сталі для виготовлення ножів

Добавки при виробництві сталі різних марок

На механічні властивості виробленої сталі впливають різні легуючі добавки: хром, ванадій, молібден, нікель, вольфрам, марганець, кремній. Саме за рахунок цих добавок в різних пропорціях, змінюються зносостійкість, твердість та інші характеристики сталі. Невеликі в процентному співвідношенні добавки легуючих компонентів підвищують міцність і в'язкість сталі. Збільшення концентрації призводить до більш низьких показників характеристик. Найбільш цінною добавкою до сталі, є молібден. Його присутність в марках сталі підвищує одночасно два показника якості – міцність і в'язкість.

Такі компоненти, як ванадій, хром і вольфрам з одного боку призводять до збільшення твердості, але з іншого боку - знижують міцність сталі, роблячи її більш крихкою. Збільшення в складі стали вмісту хрому понад 13% підвищує його якісні характеристики по твердості і зносостійкості з одного боку, роблячи ножі більш гострими і стійкими до корозії, а з іншого боку - робить їх більш крихкими, в порівнянні з ножами із звичайної вуглецевої сталі.

Вплив добавок до вуглецевої сталі дуже сильно може змінити її властивості. Так, наприклад, нержавіюча сталь 440С вважається оптимальною для виготовлення ножів. Ножі з цієї сталі добре заточуються, і довго не тупляться. Однак дана марка значно поступається за такими показниками, як твердість, зносостійкість, в'язкість і пружність таких марок стали, як 154СМ, ВG-42, які у своєму складі мають менший вміст хрому, але в яких міститься до 4% молібдену.

Сталь, до складу якої входить не менш 13% хрому, вважається нержавіючої. Однак поняття «нержавіюча» досить відносне, оскільки при нестачі належного догляду, вона теж може піддаватися корозії.Для того щоб сталь мала підвищені показники міцності, жорсткості і зносостійкості, в неї додають марганець. Він робить структуру стали зернистою. Практично у всіх сталях для виготовлення ножів, використовується ця добавка.

Високого рангу стали для ножів

  • М390 – дана марка містить у своєму складі хром і ванадій, тому відрізняється високими зносостійкими характеристиками, а також антикорозійними властивостями. Ножі з цього матеріалу відмінно піддаються заточуванні і довго зберігають її. Дану марку сталі «любить» використовувати для виробництва ножів компанія benchmade;
  • ZDP-189 – сталь японського виробництва, яка може похвалитися високою твердістю та не менш чудовою пластичністю. Дана марка відмінно полірується, а ножі з неї володіють високими ріжучими властивостями. Компанія Spyderco використовує саме цю марку для виробництва ножів з «лімітованих» і дорогих серій. Недоліком цієї марки сталі є деяка її крихкість і схильність і крошіння в місцях ударів, наприклад, про кістка;
  • CPM S35VN – дана марка стали стала новим покращеним варіантом сталі марки S30V, в яку відомий майстер по виготовленню ножів Кріс Рів, додав невеликий відсоток ніобію і запропонував використовувати для виготовлення більш дрібну структуру порошку. Компанія Crucible Particle Metallurgy стала випускати ножі з цієї сталі нового покоління в 2009 році. Ці ножі дуже міцні і легко піддаються заточенню;
  • CPM S30V – даний вид стали був винайдений американськими виробниками сталі, і може пишатися своїм гармонійним співвідношенням міцності і твердості. Її використовують для виробництва ножів верхньої цінової категорії;
  • Elmax – одна з найпоширеніших порошкових сталей в Європі. Завдяки вмісту в ній оптимального співвідношення хрому, ванадію і молібдену, сталь відрізняється високими показниками зносостійкості і антикорозійними властивостями;
  • BG-42 – вироби з даної марки стали не відрізняються високою здатністю до заточування, але характеризуються довгим її утриманням, а також високою зносостійкістю;
  • 154CM – цей вид сталі відрізняється високою твердістю. Вироблена в Америці, вона придатна для виробництва ножів різного призначення. Компанія Benchmade віддає перевагу саме цей вид сталі для виробництва своїх ножів. Вони відмінно заточуються. Склад даної марки стали схожий зі складом СРМ, однак технологія виробництва відрізняється. Крім того, для виробництва СРМ, використовується дрібніша за структурою складова вуглецю. Однак такі тонкощі для необізнаного «користувача» ножа, можуть не мати жодного значення;
  • ATS-34 – дана марка сталі є японською версією стали 154СМ. Їх якісні характеристики дуже схожі. Ножі виготовляються з цієї сталі високої якості, легко заточуються. Багато відомих компаній по виробництву ножів різного призначення, використовують її в своїх виробництвах;
  • D-2 – даний вид стали містить хрому близько 14%, що не є достатнім, щоб називатися нержавіючої сталлю. Однак вона володіє високими якісними характеристиками. Її антикорозійні властивості цілком прийнятні. Даний вид стали більш твердий, ніж марки 154СМ і ATS-34, відмінно тримає заточку. Однак заточку робити складніше. Дана марка стали популярна серед таких відомих виробників ножів, як Benchmade і Kizlyar Supreme;
  • VG-10 – дана сталь є японською розробкою. До її складу входить трохи більше хрому, ніж марки 154СМ і ATS-34. Крім того, до її складу додано ванадій, що робить її більш твердою. Ця відносно молода різновид стали, дуже полюбилася компанією-виробником ножів Spyderco, яка славиться високоякісними ножами. Вона непогано точиться, але трохи тендітна, може піддаватися крошіння при опорі занадто твердим поверхонь.

Марки стали верхнього і середнього рівня для ножів

  • 440С – даний вид сталі є дуже широко використовується виробниками ножів. Вона досить тверда і недорога. В її складі багато вуглецю і хрому. Відрізняється високими показниками зносостійкості. Ножі, виконані з цієї сталі, легко піддаються заточенню;
  • AUS-8 – японська сталь. Володіє високою стійкістю до іржі. Досить тверда, легко точиться, але тривалість гострого леза зберігається не дуже довго, порівняно з ножами з більш вуглецевих сортів сталі. Міцність 58 HRC;
  • 8Cr13MoV – марка сталі китайського виробництва. В її складі кілька вищий вміст вуглецю, ніж у японської сталі AUS-8. Вона дуже популярна у виробників недорогих ножів. Так її широко використовують такі компанії, як Boker, Спайдерко, Kershaw для виробництва ножів недорогих серій. Що ж стосується китайських ножів, то кожен другий ніж проводиться з цієї марки сталі;
  • 14C28N (Sandvik) – є шведської маркою сталі середнього рівня. Ножі з цієї сталі відмінно піддаються заточуванні. Багато скандинавські компанії використовують її для ножів, наприклад, Mora.

Марки стали нижнего и среднего уровня для ножей

  • 420HC – данный вид стали похож по своим характеристикам на 420 марку, но имеет в своем составе больше углерода. Такие известные компании, как Buck используют ее для производства ножей, увеличивая ее термообработку. За счет этого ножи из нее дольше держат заточку и более стойкие к коррозии ржавчиной;
  • 440А – данная марка стали схожа по своим характеристикам с 440НС, но имеет более высокое содержание хрома, что отражается в ее более высоких антикоррозийных показателях.

Марки стали для ножей нижнего уровня

  • 420 – дана марка стали широко використовується для виробництва недорогих ножів. Вона відрізняється невисоким вмістом вуглецю, за рахунок чого вона більш м'яка. Легко і швидко заточується, але і тупиться теж дуже швидко. Зносостійкість невисока. З неї виготовляють найпростіші ножі, як кажуть, «ширвжиток»;
  • AUS-6 – це японська версія моделі 420. Застосовується для виготовлення дешевих серій ножів.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner